Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stöd under studietiden

Studenthälsan

Mår du dåligt av något som rör dina studier eller din studiesituation? Då kan du få stöd av studenthälsan.

Läs mer om Studenthälsan på Lunds universitets centrala webbplats

Kurser hos studenthälsan

Studenthälsan anordnar ett antal kurser i bland annat stress och att våga tala inför grupper.

Läs om studenthälsans kurser på Lunds universitets centrala webbplats

Studentkurator Medicinska fakulteten

Hos kuratorn på Medicinska fakulteten kan du få stödsamtal och rådgivning när det gäller hur du mår. Kontakt med kuratorn initieras av studievägledare. Kuratorn erbjuder även stödsamtal och rådgivning till studenter som behöver stöd i samband med utbildningen ”Första hjälpen till psykisk hälsa”. 

Kuratorn arbetar under tystnadsplikt. Samtalen är kostnadsfria.

Om du har svår ångest eller depression och kanske tankar på att ta ditt liv behöver du direkt kontakt med akutmottagningen för vuxenpsykiatri som är öppen hela dygnet.

Lund: 046-17 41 00 Malmö: 040-33 80 00 Helsingborg: 042-406 27 30

Det går alltid att ringa 1177 för att diskutera var du kan vända dig, om du är osäker.

Studieverkstaden

Studieverkstaden är bland annat till för dig som vill förbättra din studieteknik, bli bättre på att tala inför andra eller vill bli bättre på att skriva akademiska texter.

Läs mer om Studieverkstaden på Lunds universitets centrala webbplats

Läs- och skrivstöd

Du som har en funktionsnedsättning kan få olika sorters pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier. Om du ofta gör läsmissar, läser långsamt eller har problem med att koncentrera dig när du läser, kan du ha stor hjälp av att lyssna på din kurslitteratur. Det finns hjälp att få, bland annat av biblioteket, men du behöver ansöka om pedagogiskt stöd först.

När du har fått ett beslut om pedagogiskt stöd kontaktar du Krister Aronsson på biblioteket för att boka ett möte. Då går ni igenom hur du får tillgång till talböcker och andra resurser. Talsyntesprogrammet TorTalk och rättstavningsprogrammen StavaRex och SpellRight är till för alla studenter och finns på fakultetens studentdatorer.

Krister Aronsson
E-post: krister [dot] aronsson [at] med [dot] lu [dot] se

Läs mer om pedagogiskt stöd på Lunds universitets centrala webbplats

Olika former av läs- och skrivstöd

Studentprästerna

Oavsett tro eller livsåskådning välkomnas du som student till enskilda samtal hos studentprästerna.

Läs mer på lundsdomkyrka.se

Första hjälpen till psykisk hälsa – MHFA

I utbildningen ”Första hjälpen till psykisk hälsa (Mental Health First Aid, MHFA) lär du dig att se tidiga tecken på psykisk ohälsa och hur du kan agera för att hjälpa personen som är drabbad.

Läs mer om Första hjälpen till psykisk hälsa.