Medvetenhet om psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som någon gång i livet drabbar många och det finns runt oss alla; i familjen, bland vänner, i klassen, i föreningen och i det offentliga rummet. Om någon av våra vänner faller och slår sig är vi ganska snabba med att ta fram sårtvätt och plåster. Men vad gör vi om en av våra vänner får en panikattack eller visar tecken på depression?
Medicinska fakulteten i Lund har beslutat att utbilda samtliga studenter på grundutbildningsnivå i “Medvetenhet om psykisk ohälsa – att upptäcka och bemöta (MedPO)”.
Målsättningen för ”Medvetenhet om psykisk ohälsa” är att ge grundläggande kunskaper om psykisk ohälsa och suicid samt hur man som medmänniska kan agera för att erbjuda stöd och lotsa vidare till professionell hjälp. Syftet är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering.
”Medvetenhet om psykisk ohälsa” hålls under fyra timmar fördelat på två tillfällen. Som student behöver du även förbereda dig på egen hand genom att läsa material och titta på filmer som handlar om psykisk ohälsa. Undervisningen i klassrummet har fokus på återkoppling kring den individuella inläsningen, samt grupp- och falldiskussioner för att skapa en koppling mellan teori och praktik.
På Medicinska fakulteten hålls utbildningen av lärare, kurator och studievägledare som är utbildade för att hålla i momentet.
Kontakt
Elin Linderberg
Studentkurator
Telefon: +46 46 222 79 82
Email: elin [dot] linderberg [at] med [dot] lu [dot] se (elin[dot]linderberg[at]med[dot]lu[dot]se)