Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Uppdatering om Corona-viruset, läs mer på www.lu.se - Klicka här för att dölja meddelandetUppdateringomCorona-viruset,läsmerpåwww.lu.se
Du är här

Innan jag åker

Godkänd studieplan

Se till att din studieplan godkänns av ansvariga vid ditt utbildningsprogram innan du åker. Denna person måste också godkänna eventuella senare ändringar. Detta är viktigt för att du ska kunna få dina utbytesstudier tillgodoräknade vid hemkomst.

Finansiering & stipendier

CSN

Det rekommenderas att du ansöker om studiemedel hos CSN både för utlandsterminen och påföljande termin hemma. Detta för att undvika försenad utbetalning terminen därpå. Ofta dröjer det ett tag innan ditt transcript anländer och det tar tid att få kurserna tillgodoräknade och registrerade i Ladok.

Det behövs inget intyg från din internationella koordinator för att söka studiemedel för utlandsstudier. CSN kan se i Ladok att du är antagen till utbytesstudier.

CSN:s webbplats

Medicinska fakultetens resebidrag

Medicinska fakulteten beviljar i de flesta fall ett resebidrag om du reser utanför Lunds universitets stipendieprogram. Du kan söka resebidrag från Medicinska fakulteten för utlandsstudier. Bidrag kan även sökas för visum och vaccinationskostnader samt eventuella kostnader kopplade till en placering på sjukhus. Du måste vara registrerad som student vid Medicinska fakulteten under hela utbytesperioden.

Medicinska fakultetens resebidrag

Lunds universitets stipendieprogram

Du som student finansierar själv utlandsperioden och alla eventuella kostnader i samband med ansökan. Lunds universitet har ett flertal olika stipendieprogram, till exempel Erasmus, Nordplus och MFS.

Läs mer om stipendier på Lunds universitets centrala webbplats

Tips på stipendier utanför Lunds universitet

Vi har studenter som har hittat andra stipendier än de via Lunds universitet. Vi har sammanställt en lista på dessa.

Ta del av tips på stipendier från andra studenter

Pass, visum och uppehållstillstånd

Se till att ditt pass är giltigt under hela utbytesperioden och i minst 6 månader efter planerad hemkomst. Du ansvarar själv för eventuell ansökan om visum eller uppehållstillstånd.

Information om visum på UD:s webbplats

Försäkring

Alla studenter som reser på ett utbyte är försäkrade genom Kammarkollegiets Student UT-samlingsförsäkring för utbytesstudenter. Försäkringen gäller från två veckor före till två veckor efter studieperioden (inklusive Orientation Weeks och tentor) och endast i studielandet. Se till att skaffa en försäkring som täcker resor utanför studielandet. Det kan vara bra att känna till att Student-UT täcker “medical malpractice” som ofta efterfrågas vid klinisk praktik utomlands.

Läs mer om försäkring på Kammarkollegiets webbplats

Försäkringsintyg

Du ska ha med dig ett försäkringsintyg vid studier utanför EU. Skicka följande information till din internationella koordinator i god tid före avresa:

 • Namn
 • Personnummer

Om du ska resa utomlands utanför något av Lunds universitets utbytesavtal behöver du även fylla i ett Cooperation agreement.

Läs mer om Cooperation agreement

Övriga intyg

Om du reser på utbyte inom EU eller till något av de konventionsländer med vilka Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner ska du ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet, EHIC. Detta beställer du hos Försäkringskassan.

För resa till Australien och Quebec bör du ta med dig intyget "Överenskommelse mellan Sverige och konventionsland om social trygghet". Ta kontakt med Försäkringskassan i god tid.

Försäkringskassans webbplats

Observera att en del länder/universitet, exempelvis i Nordamerika, kräver att du även tecknar försäkring via mottagande universitetet.

Vaccinationer och smittskyddskontroller

Vissa universitet, framförallt i Australien, Kanada, USA och delvis i Europa, har omfattande krav på vaccinationer och smittskyddskontroller. Kraven varierar mellan universiteten. Smittskydd mot hepatit B, röda hund och tuberkulos krävs ofta, och vissa universitet kräver även lungröntgen. Även odling av MRSA kan krävas. Vänd dig till sjukvårdsupplysningen för mer information och hjälp med kontakter för eventuella vaccinationer och smittskyddskontroller.

Boka tid för MRSA

På grund av risken att föra in MRSA (Meticillin Resistenta Stafylococcus Aureus) i Sverige ska alla som har haft kontakt med sjukvård utomlands (utanför Norden( odlas för förekomst av MRSA. Boka tid hos sjuksköterska Annika Ekstedt på Företagshälsovården genom att ringa receptionen på tel 046 222 32 80. Boka tiden i god tid innan hemkomst så att du säkert får en tid direkt när du kommer hem. 

Plats: Företagshälsovården, Gerdagatan 9, Lund

Bostad

Det är ditt ansvar att ordna boende på studieorten. Oftast hjälper partneruniversitetet till men du kan i regel inte få någon bostadsgaranti. Många universitet har bostadstips på sina webbplatser.

Språk

MedineLingua är en webbplats som förbereder dig för utbyten inom sjukvården. Här finns ordlistor, glosor, anatomibilder, förkortningar, foton och mycket mer på flera språk.

MedineLingua

Sidansvarig:

Kontakt: Internationell koordinator

Caroline Morand
Telefon: 046-222 31 73
E-post: caroline [dot] morand [at] med [dot] lu [dot] se

Ansvarar för:

 • Biomedicinprogrammet
 • Logoped- och audiologiutbildningarna
 • Sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeprogrammen
 • Specialistsjuksköterskeprogrammen

Sofie Wallberg
Telefon: 046-222 71 13
E-post sofie [dot] wallberg [at] med [dot] lu [dot] se

Ansvarar för:

 • Arbetsterapeutprogrammet
 • Läkarprogrammet (inresande)

Christina Jeppsson
E-post: christina [dot] jeppsson [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 14 71

Ansvarar för:

 • Fysioterapeutprogrammet
 • Läkarprogrammet (utresande)

Anna Graber-Soudry (tjänstledig)

Telefon: 046-222 71 13
E-post anna [dot] graber-soudry [at] med [dot] lu [dot] se

Ansvarar för:

 • Arbetsterapeutprogrammet
 • Läkarprogrammet (inresande)

Medicinska fakulteten
Lunds universitet
Box 117
221 00 LUND

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
E-post: info [at] med [dot] lu [dot] se