Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skriva ut och kopiera

Här kan du läsa om hur du gör för att skriva ut och vad du gör om en utskrift skulle bli misslyckad.

Logga in med ditt studentkonto eller LU-kort

  • Logga in på skrivaren med ditt studentkonto och identifiera dig med ditt LU-kort (alternativt annat passerkort) när du vill skriva ut, kopiera eller skanna.
  • Koppla ditt LU-kort vid kopiatorerna genom att lägga kortet på kortläsaren och logga in med ditt studentkonto. Bara ett kort kan vara kopplat till utskriftstjänsten.

Kopiera och skanna – så här fungerar det

På multifunktions-skrivare kan du även kopiera och skanna. Du hittar instruktioner hur du kopierar och skannar på Lunds universitets webbplats för utskriftssystemeet PaperCut:

Så här gör du för att kopiera och skanna

Skriva ut - så här fungerar det

Dina utskrifter läggs i en central utskriftskö och kan hämtas vid valfri kopiator inom fakulteten som är ansluten till universitets utskriftsystem. Du kan skriva ut från datorer i datorsalar och våra bibliotek eller från din egen dator. Inga utskrifter kommer ut förrän du har loggat in och identifierat dig på kopiatorn. 

Tänk på att:

  • Pappersformatet måste vara A3, A4 eller A5. Andra pappersformat accepteras inte av utskriftsystemet. PaperCut.
  • Utskrifter med fler än 2000 sidor raderas automatiskt.
  • Helt identiska utskrifter som skickas till skrivaren inom 3 sekunder raderas automatiskt.

Installera skrivare på egen dator

För att kunna skriva ut från egen dator behöver du installera LUPrint-popup.

Klienter för nedladdning (print.lu.se)

Du betalar med ett betal- eller kreditkort

Du måste koppla ditt betalkort till utskriftssystemet PaperCut för att kunna betala dina utskrifter. När man registrerar sitt kort dras 1 kr från kortet. Den kronan används sedan vid utskrift. Om du vill byta vilket kort som är kopplat till PaperCut så går du in och kopplar det nya kortet. Det senast kopplade kortet är det som används.

Guide: "Betala utskrifter med betalkort" (print.lu.se)

Hur mycket kostar det att skriva ut och kopiera?

Utskrifter och kopiering kostar. Skanning är kostnadsfritt. 

Prislista för urskrifter och kopierring (print.lu.se)

När dras pengarna?

När skulden är mindre än 50 kronor så dras aktuell summa från ditt kontokort vid nästa månads-skifte. När skulden blir mer än 50 kronor så dras aktuell summa från ditt kontokort direkt. Om det inte finns täckning på ditt kontokort så kommer dina möjligheter till utskrift att stängas av. Vi kontrollerar varje morgon i tre dagar om det finns täckning och så snart skulden reglerats kan du skriva ut igen.

Transaktionshistorik: PaperCut-portalen

På PaperCut-portalen kan du logga in med ditt studentkonto för att blanda annat se senaste utskrifter, att koppla/återaktivera/byta ett kreditkort till utskriftssystemet och föra att kontrollera transaktionerna på ditt utskriftskonto. 

PaperCuts Portal 

Frågor & IT-support

Allmänna frågor om hur du loggar in, skannar och kopierar på våra bibliotek:
Kontakta personalen i informationsdisken:
Öppettider biblioteket

Krångel med ditt konto eller betalning?
Kontakta LU Servicedesk:
servicedesk [at] lu [dot] se
046-222 90 00

Felanmälan skrivare:
servicedesk [at] lu [dot] se