Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låna och reservera kurslitteratur

Du hittar kursböcker och fördjupningslitteratur i Lunds universitets bibliotekskatalog LUBcat. I bibliotekskatalogen kan du se på vilket bibliotek boken finns, reservera böcker samt förnya dina lån. Studenter vid Helsingborgs lasarett kan även använda sjukhusbiblioteket där.

Snabblänkar:


Smart att använda e-böcker!

Atlaser, ordböcker och handböcker online

E-böcker, uppslagsverk och ordböcker online hittar du i söktjänsten LUBsearch. Till exempel har du som studerar tillgång till ordböcker via Nationalencyklopedin. De e-böcker som biblioteket köper in hittar du i söktjänsten LUBsearch eller i bibliotekskatalogen LUBcat. För att läsa e-böcker utanför universitetets nätverk loggar du in med ditt studentkonto.

Kursbok som e-bok: anatomi, medicin & biomedicin

Din kursbok som e-kursbok på ClinicalKey


Låna med ditt LU-kort

När du vill låna på något av våra bibliotek behöver du ett LU-kort (inklusive PIN-kod). LU-kortet är ett passerkort som även används som lånekort vid alla bibliotek på Lunds universitet. Använd PIN-koden för att låna själv vid utlåningsautomaten. I våra informationsdiskar kan du även låna med legitimation och RSID-kort.

Glömt din PIN-kod till LU-kortet? Logga in med ditt studentkonto på ”Min sida” på LU-kortportalen.

LU-kortportalen på Lunds universitets webbplats

Skapa lånekonto och skaffa lånekort (LU-kort)

  1. Hämta ut ditt LU-kort på valfri kortstation i Lund, på CRC i Malmö eller på Campus Helsingborg. Glöm inte giltig fotolegitimation!
  2. Skapa ett lånekonto i bibliotekskatalogen LUBcat - Lunds universitet.
  3. Välj hemmabibliotek dit reserverade böcker kommer och låntagarkategori i LUBcat.

Information om LU-kortstationer på lukortet.lu.se

Lånetider

Lånetiden för kurslitteratur är 14 dagar. För övrig litteratur är lånetiden 28 dagar. Både kurslitteratur och övrig litteratur lånas automatiskt om upp till fem gånger om boken inte reserverats av annan låntagare. Du är personligen ansvarig för dina lån och skyldig att notera och respektera lånetidens längd.

Referenslitteratur kan du bara låna över dagen, utlån sker i våra informationsdiskar.

Hur betalar jag mina skulder?

Förseningsavgiften på kursböcker är 10 kronor per försenad kursbok och dag. Det läggs inte till någon skuld de dagar då vi har stängt eller på helger. Du betalar dina skulder i informationsdisken på något av våra bibliotek i CRC eller HSC. Betalning sker med kort: Visa, MasterCard eller Maestro.

Om du är skyldig 100 kronor eller mer i obetalda avgifter blir du automatiskt avstängd från lån vid samtliga bibliotek inom Lunds universitet.

Du är ersättningsskyldig för böcker som inte återlämnas!

Efter två påminnelser skickar vi en faktura, och du som lånat blir skyldig att betala ersättningsexemplar samt bibliotekets hanteringskostnader (300 kronor). Återlämnar du boken efter att räkning skickats ut behöver du endast betala själva förseningsavgiften. Du är även ersättningsskyldig om en bok du lånat blivit så förstörd att den måste kasseras.

Förnya lån och reservera böcker

I bibliotekskatalogen kan du förnya dina lån och reservera böcker. Lånetiden kan förlänga, även om boken är försenad, om ingen står i kö. Du kan reservera både utlånade och tillgängliga böcker, med undantag för tillgängliga kursböcker.

Hämta och återlämna böcker på valfritt LU-bibliotek

Du kan hämta och lämna böcker på valfritt bibliotek inom Lunds universitet: Återlämningslådor står utanför biblioteken på CRC och HSC.

När du ställer dig i kö på utlånad bok eller när du beställer en tillgänglig bok kan du välja valfritt LU-bibliotek som avhämtningsställe. Boktransporterna tar cirka 1–3 dagar. När din bok finns för avhämtning får du automatiskt ett meddelande via e-post. Du måste hämta boken inom 7 dagar.


Beställa artiklar och fjärrlåna böcker 

Fjärrlåneservicen är stängd mellan 21 juni och 15 augusti.

Du kan beställa enstaka artikelkopior eller fjärrlåna böcker som inte finns hos oss eller på något annat bibliotek vid Lunds universitet. Logga in med ditt studentkonto för att lägga en beställning. Du hämtar ut och och betalar fjärrlån eller artikelkopian på ett av Medicinska fakultetens bibliotek.

Böcker från bibliotek inom Norden: ingen kostnad.
Böcker från bibliotek utanför Norden: 150 kronor/bok.
Artikelkopior: 80 kronor per artikel

Fjärrlånebeställning via Medcinska fakultetens bibliotek – formulär på lub.lu.se

Tillfälligt stopp för internationella fjärrlån:
Av smittskyddskäl kan vi för tillfället endast beställa böcker via fjärrlån från svenska bibliotek.


Läs- och skrivstöd

Du som har en funktionsnedsättning kan få olika sorters pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier. Om du ofta gör läsmissar, läser långsamt eller har problem med att koncentrera dig när du läser, kan du ha stor hjälp av att lyssna på din kurslitteratur. Det finns hjälp att få, bland annat av biblioteket, men du behöver ansöka om pedagogiskt stöd först.

När du har fått ett beslut om pedagogiskt stöd kontaktar du Krister Aronsson på biblioteket för att boka ett möte. Då går ni igenom hur du får tillgång till talböcker och andra resurser. Talsyntesprogrammet TorTalk och rättstavningsprogrammen StavaRex och SpellRight är till för alla studenter och finns på fakultetens studentdatorer.

Krister Aronsson
E-post: krister [dot] aronsson [at] med [dot] lu [dot] se

Olika former av pedagogiskt stöd.

Läs mer om pedagogiskt stöd på Lunds universitets centrala webbplats